Kinderwens

Ook voordat je zwanger bent, kun je bij de verloskundige terecht met vragen over (gezond) zwanger worden. Wij beantwoorden al je vragen tijdens het kinderwensspreekuur.

 

Matea_kind-1

 

Kinderwens: begin met een gezonde levensstijl

Heb je een kinderwens; zorg dan dat jij en je partner al gezond leven voor de zwangerschap. Het liefst een half jaar voor de bevruchting. Bepaalde stoffen kunnen namelijk al vóór de zwangerschap schadelijk zijn voor de gezondheid van je kind. Ook de allereerste periode als je net zwanger bent en je het zelfs nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van je kind. In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt een baby zich razendsnel. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap gezond te leven. Maar hoe bereid je je het beste voor op je zwangerschap? In het kinderwensspreekuur geven wij je een persoonlijk advies over gezond leven en zwanger worden en zijn.

 

Gezonde voeding

Gezond eten is natuurlijk niet alleen belangrijk tijdens de zwangerschap, maar ook daarvoor en daarna. Het draait allemaal om variatie, zodat je van alle belangrijke voedingsstoffen voldoende binnen krijgt. Daarnaast is het verstandig om elke dag ongeveer anderhalf tot twee liter water te drinken.

Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam en een goede plek voor je kindje om te groeien. Alles over gezonde voeding kun je vinden op de website van het www.voedingscentrum.nl.

 

Foliumzuur

Als je in verwachting wilt raken is het aan te raden om foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte.

Foliumzuur is vitamine B11. Het zit bijvoorbeeld ook in bananen, sinaasappelen, peulvruchten, gist, melk en groene bladgroenten. Voor de zwangerschap heb je extra van deze vitamine nodig. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de 10e week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt.

Wil je meer informatie over het slikken van foliumzuur bekijk dan de volgende website: www.strakszwangerworden.nl.

 

Vitamine D

Naast foliumzuur adviseert de Gezondheidsraad – een onafhankelijk, wetenschappelijk adviesorgaan –  ook het gebruik van vitamine D. Neem dagelijks 10 microgram in middels een supplement, voordat je in verwachting raakt. Het lijkt er namelijk op dat dit een gunstig effect heeft op de botten van het kindje, omdat de aanleg daarvan al in de eerste drie maanden van de zwangerschap begint.

Meer informatie over vitamine D kan je vinden op www.voedingscentrum.nl.

 

Roken

Roken of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te raken gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende mannen. Op de website van het Trimbos instituut staat meer informatie over roken en zwanger worden.

 

Alcohol

Door het drinken van alcohol verminder je de kans om zwanger te worden. Ook heb je meer kans op een miskraam als je alcohol drinkt als je zwanger bent. Je kunt de risico’s van alcohol alleen met zekerheid uitsluiten als jij én je partner geen alcohol meer drinken voordat je zwanger wordt. Als je wel alcohol blijft drinken heeft de baby kans op het Foetaal Alcohol Syndroom. Lukt het je niet om te stoppen met het drinken van alcohol, vraag dan om hulp van je huisarts en schakel andere hulp in. Wil je meer informatie over alcohol en zwanger worden? Kijk dan op de website van het Trimbos instituut.

 

Werk

Kom jij of je partner in aanraking met gevaarlijke stoffen of gassen op je werk? Of werkt één van jullie met straling? Houdt er dan rekening mee dat dit van invloed kan zijn op de vruchtbaarheid en op de zwangerschap.

Als je zwanger wilt worden kan het verstandig zijn om te weten of er risico’s zijn verbonden aan het werk wat je doet. Meer informatie over werken en zwangerschap kun je vinden op de website van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op de website van de FNV.

 

De ZwangerWijzer

De ZwangerWijzer is een vragenlijst die je meer inzicht geeft in je eigen gezondheid en leefstijl. Daarmee kan je mogelijke risico’s opsporen en vermijden. De vragenlijst is anoniem in te vullen. Er is er één voor vrouwen én één voor mannen. Binnen tien minuten weet je meer. Ga naar www.zwangerwijzer.nl.